DE TELEGRAAF COLUMN

Warren The GOAT

19 Mar 2022 — Jim Tehupuring

Responsive image

Weer werd Paris Saint Germain in de Champions League uitgeschakeld. Dat terwijl PSG een sterrenensemble op de mat heeft staan met een marktwaarde van bijna €1 miljard. Daaronder de ‘Greatest Of All Times’. Lionel Messi. Met enige weemoed aanschouwde ik hoe de nummer 10 over de mat wandelde. Briljante dribbels bleven uit en in de buurt van de 16 komt de GOAT nauwelijks meer. Pijnlijk om te zien dat Messi nauwelijks waarde meer toevoegt.

Dat geldt niet voor de Messi uit de beleggingswereld. De bejaarde Warren Buffett verkeert in bloedvorm. Hij werd al meermaals afgeschreven, maar wie zijn resultaten analyseert kan niet anders dan concluderen dat er maar 1 GOAT is: Buffett.

Criticaster meenden dat Buffett passé was doordat hij nauwelijks investeerde in tech-aandelen. Eind jaren ’90 en de afgelopen jaren viel hem wederom hoon ten deel. Buffett miste die hypes, maar kwam uiteindelijk als winnaar boven drijven toen de internetbubbel barstte. En nu wederom, met een oplopende rente en kelderende techbedrijven. De waarde-aandelen van Warren Buffett stijgen rustig door en de GOAT lacht het laatst.

Met een vermogen van inmiddels $120 miljard is hij al decennia een van de rijkste mensen ter wereld. Elke cent verdiende hij met beleggingen. Buffett biedt andere investeerders op twee manieren de mogelijkheid om met hem mee te verdienen. De eerste is via zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway. Buffett bezit bijna 40%, maar de rest is voor elke andere belegger gewoon te koop via de beurs. Het gemiddeld rendement over 50 jaar bedroeg 20%. Maar ook over een kortere periode zijn de resultaten ijzersterk. Wie net als 1Vermogensbeheer begin 2020 (voor corona) aandelen kocht zag die investering verdubbelen.

Daarnaast is het niet zozeer dat Buffett een genie is, maar vooral dat hij heel gedisciplineerd te werk gaat. Dat blijkt ook uit zijn relatief simpele maar briljante uitspraken waar elke belegger heel veel waarde uit kan halen. Ik noem er enkele: de prijs is wat je betaalt, maar waarde is wat je krijgt. Wees hebberig als anderen bang zijn, maar wordt bang als anderen hebberig zijn. En: een goed bedrijf houd ik vast voor altijd. Zeker in het huidig marktbeeld denk ik dat bovenstaande uitspraken van Buffett heel goed duiden over hoe een slim investeerder nu te werk zou moeten gaan. De cijfers spreken voor zich. Bij PSG en bij Berkshire Hathaway.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.be
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement