DE TELEGRAAF COLUMN

Minder werken loont

28 Nov 2022 — Jim Tehupuring

Responsive image

De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan. Werkgevers hebben moeite om personeel te vinden en bedenken creatieve oplossingen om concurrentie de loef af te steken. Zo krijgt niet alleen Mbappé of Messi een tekenbonus, maar een vrachtwagenchauffeur ook.

In oktober was de werkloosheid 3,7%. Ongezond laag, maar ook vertekend. Het probleem is dat veel Nederlanders gewoon weinig werken. In loondienst werken wij gemiddeld 1275 uur per jaar. De Deen werkt 1400 uur, een Fransman 1500 uur en Amerikanen zelfs 1800. Zijn wij dan zo lui? Nee niet per se.

In Nederland werkt de helft parttime. Hierdoor ligt de gemiddelde arbeidsproductiviteit op 31 uur per week. Nederland is wereldkampioen deeltijdwerken. Je kunt dus vraagtekens zetten bij de krapte op de arbeidsmarkt. Want wanneer we wat meer uren zouden draaien, kan wel aan de vraag naar arbeid worden voldaan. Toch is het niet dat we lui zijn. Bijna een half miljoen werknemers geeft namelijk aan graag meer te willen werken. De reden dat ze dit niet doen? Het loont niet. Door het stelsel van toeslagen en belastingvoordelen - die ooit zijn ingevoerd om minima tegemoet te komen- schiet je er financieel namelijk weinig mee op. Natuurlijk betaal je loonbelasting over de extra uren die je werkt, maar je houdt normaliter netto ook meer over. Door het wegvallen van andere voordelen zullen heel veel mensen er in praktijk toch weinig mee opschieten. De ‘marginale belastingdruk’ is namelijk veel hoger dan de loonbelasting. Minder arbeidskorting, zorgtoeslag en huurtoeslag kunnen ervoor zorgen dat je nog niet eens de helft overhoudt wanneer je meer zou werken. Zeker als je al niet zo’n hoog salaris hebt. De wereld op z’n kop.

Heb je jonge kinderen en een partner met een hoog inkomen? Dan ben je helemaal de pineut: nauwelijks kinderopvangtoeslag, maar wel opvangkosten. De totale marginale belastingdruk kan dan zelfs zo hoog zijn, dat je onder de streep geen cent overhoudt van de extra gedraaide uren. Een enorme weeffout in ons belastingstelsel. Dat de overheid hier nu actief mee aan de slag gaat, kan absoluut zorgen voor een hogere productiviteit en is een zegen voor iedereen: werknemers, werkgevers en de Hollandse economische groei.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.be
dienstverleningsdocumenten· brochure · privacyregelement