DE TELEGRAAF COLUMN

FOMO: fear of missing out

22 Jan 2022 — Jim Tehupuring

Responsive image

Afgelopen weekend was het zover: Gaston Starreveld en zijn gevolg kwamen langs om geld uit te delen! Helaas niet bij de familie Tehupuring. Ons huisje reed Gaston stilletjes voorbij, om 100 meter verderop de postcodeloterij straatprijs uit te delen. Het zal je maar overkomen. Dat is ook precies de reden waarom miljoenen meespelen aan dit kansspel. Enerzijds in de hoop een groot geldbedrag te verdienen, maar anderzijds vooral uit de angst dat de buren er met het geld vandoor gaan en jij met lege handen achterblijft.

Op de beurs noemen we dat FOMO: fear of missing out. FOMO is een drijvende kracht achter de cryptohysterie. Iedereen heeft mensen om zich heen die simpeltjes duizenden euro’s verdienen met Bitcoin, Rippletjes, Cardano of nog exotischer spul. Deze mensen (veelal mannen) oreren daar uiteraard graag over bij het koffiezetapparaat of langs het voetbalveld.

Bang om de boot te missen open je ook een account. Want hé, over een tijdje een Porsche kopen klinkt goed. En de gedachte dat je collega’s straks per 911 jou in je Renault Mégane inhalen is toch je ergste nachtmerrie?

Gelukkig zijn al die buurmannen, vrienden en collega’s inmiddels weer wat rustiger, want de meeste digitale munten zijn in de afgelopen weken gehalveerd. De sportwagens zijn wat verder uit zicht. Het goede nieuws: wie kijkt naar de koersgrafieken constateert dat crypto’s even gemakkelijk weer kunnen verdubbelen. Voorwaarde is wel dat er extra kopers komen die ook bang zijn de boot te missen. FOMO wordt nog wat extra aangewakkerd door allerhande media over crypto’s. En zo zat ik afgelopen week in een cryptoshow op TV. Uiteraard als criticus. Toch was het juist een van de Bitcoin-promoters die met een advies kwam dat ik als vermogensbeheerder alleen maar kan onderschrijven. Spreiden. Door te diversifiëren demp je de uitslagen. Daarmee gaat er wel een streep door die gewenste klapper, maar een investeerder wil niet gokken. Hij wil zijn geld bij elkaar houden, risico’s minimaliseren en het vermogen geleidelijk laten groeien. Ik denk dat crypto’s vanuit die optiek best een fractie van een beleggingsportefeuille kunnen vormen. Net zoals een lot van Gaston geen kwaad kan. De basis moet echter bestaan uit aandelen, vastgoed en leningen die rustig renderen met acceptabel risico. Je mist dan misschien de cryptoboot waarop je omgeving claimt te zitten, maar je gaat vooral niet de boot in.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.be
dienstverleningsdocumenten· brochure · privacyregelement