Stilstaande containers in wereldwijde havens: door dreigementen van Trump op het gebied van handelstarieven werd dit beeld de afgelopen weken werkelijkheid. De angst voor economische onzekerheid sloeg toe op de financiële markten, met dalende aandelenkoersen en volatiliteit op de obligatiemarkten. Inmiddels lijkt de 'tarievensoep' toch niet zo heet te worden gegeten als Trump haar opdient en markten herstelden. In deze nieuwsbrief bespreken we de impact van de laatste ontwikkelingen op de aandelen- en obligatiemarkten en hoe 1Vermogensbeheer hiermee omgaat in de beleggingen. |
Handelsrelaties VS-China: Voorzichtig optimisme
De afgelopen periode stond vooral in het teken van oplopende spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld. De Verenigde Staten verhoogden de importheffingen op Chinese goederen naar 145%, waarop China reageerde met een tariefverhoging tot 125% op Amerikaanse producten. Hierop reageerde Amerika weer, wat leidde tot het constant overtroeven van elkaar. Deze escalatie veroorzaakte onrust op de wereldwijde markten.
Echter, medio april kondigde president Trump aan dat China contact had gezocht om de onderhandelingen te hervatten. Het Witte Huis stelde een pauze van negentig dagen in voor verdere tariefverhogingen, met de hoop binnen deze periode tot een akkoord te komen. Hoewel de details nog moeten worden uitgewerkt, reageerden financiële markten positief op deze ontwikkeling.
Hieronder ziet u de koersgrafiek van de SPDR All Country World Index in de periode 2024–2025. Dit is een toonaangevende index die de wereldwijde aandelenmarkt goed weerspiegelt. U kunt zien dat wereldwijde aandelen in maart en april daalden, maar daarna herstelden. Hoewel we nog niet helemaal terug zijn op het niveau van voor de dip, zitten we wel weer in een stijgende lijn.
Verloop wereldwijde aandelen (2024 - 2025)
Marktschommelingen horen nu eenmaal bij beleggen. En dat is precies waarom beleggers vaak zeggen: “Tijd in de markt is belangrijker dan timing van de markt.” Dips horen erbij, maar over de lange termijn zie je bijna altijd herstel en uiteindelijk groei.
Net als bij eerdere beursdalingen is het onze taak als vermogensbeheerder om u uitleg te blijven geven en het hoofd kalm te houden. Als beleggers geeft het ons houvast om 'uit te zoomen'. Als u hieronder de 10-jaarsgrafiek van de SPDR All Country World Index bekijkt, dan begrijpt u vast waarom.
Verloop wereldwijde aandelen (10 jaar)
In het midden van bovenstaande afbeelding ziet u ook een dip in de grafiek: de coronadip. U weet het vast nog als de dag van gisteren. Winkels en horeca gingen dicht, thuiswerken werd de standaard en onzekerheid heerste. Dat ziet u ook terug in de grafiek: een scherpe duik omlaag. Maar wat u ook ziet: binnen relatief korte tijd was er herstel. Stimuleringsmaatregelen, renteverlagingen en hoop op vaccins gaven de markten weer vleugels. Binnen een jaar stonden veel indices alweer op of zelfs boven het pre-coronaniveau.
Financiële markten herstellen zich – dat is duidelijk zichtbaar in deze grafieken. En als u het in perspectief zet met de afgelopen tien jaar, ziet u hoe veerkrachtig markten zijn. Corona was een echte crash, maar ook daarvan is de markt teruggekomen. De dip van Trumps ‘Liberation Day’? Die lijkt al bijna verwerkt.
1Vermogensbeheer beleid: aandelen
Betekent dit dan dat we bij 1Vermogensbeheer klakkeloos de aandelenmarkt volgen? Nee, zeker niet. Om uiteenlopende redenen beleggen wij al langere tijd meer dan gemiddeld in Europa en minder dan gemiddeld in Amerika. Wij vinden de Amerikaanse aandelenmarkt te zwaar afhankelijk van de Magnificent Seven: Nvidia, Apple, Microsoft, Amazon, Google, Tesla en Meta bepalen grofweg 50% van de koers van de S&P500. Daarnaast vinden we het wispelturige beleid van Trump een te grote onzekere factor. Niet alleen voor Amerikaanse bedrijven, maar ook voor de positie van Amerika als internationale handelspartner. En dat laatste zien we terug in de obligatiemarkt.
Kredietwaardering Amerika verlaagd
De staatsschuld van de Verenigde Staten is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Inmiddels bedraagt de totale schuld meer dan $36 biljoen. Ter vergelijking: in 2019 was dat nog zo’n $22,7 biljoen. Die stijging gaat dus behoorlijk hard. De verhouding tussen schuld en het bruto binnenlands product (BBP) ligt nu rond de 122%, wat betekent dat de VS meer geld schuldig is dan wat het land jaarlijks aan economische waarde produceert.
Dat dit geen houdbare situatie is, vinden ze ook bij Moody’s, een van de grootste kredietbeoordelaars ter wereld. Op 16 mei 2025 besloten zij om de kredietwaardigheid van de VS te verlagen van Aaa naar Aa1. Dat klinkt technisch, maar het komt erop neer dat beleggers voortaan iets meer risico toekennen aan het lenen aan de Amerikaanse overheid. Deze verlaging weerspiegelt zorgen over de stijgende staatsschuld en rentelasten, evenals politieke impasses die het moeilijk maken om het begrotingstekort aan te pakken.
De reden hiervoor is dat Moody’s zich zorgen maakt over het hoge begrotingstekort, het oplopende schuldniveau (zie grafiek hierboven) en de politieke verdeeldheid in de VS. Het land blijft enorme bedragen uitgeven, terwijl de inkomsten niet in hetzelfde tempo meestijgen. En de bereidheid in de politiek om dat structureel aan te pakken? Die lijkt voorlopig ver te zoeken. Ook hier geldt dat het vertrouwen in de VS een tik heeft gekregen.
Deze lagere kredietwaardigheid kan ervoor zorgen dat het duurder wordt voor de VS om geld te lenen, omdat investeerders meer rente gaan vragen. Op de lange termijn kan dat effect hebben op rentepercentages wereldwijd, de waarde van de dollar en het vertrouwen in de Amerikaanse economie. Voor nu is er geen paniek, maar het laat wel zien dat zelfs een economie als die van de VS niet eindeloos schulden kan blijven opstapelen zonder dat daar gevolgen aan zitten.
1Vermogensbeheer beleid: obligaties
In de huidige marktomstandigheden kiezen wij er bewust voor om minder dan gemiddeld te beleggen in Amerikaanse (staats)obligaties. Dit beleid is ingegeven door de verhoogde volatiliteit op de Amerikaanse obligatiemarkt, als gevolg van zorgen over het groeiende begrotingstekort en de stijgende staatsschuld van de VS.
We beleggen bij voorkeur in kortlopende obligaties. Langlopende obligaties zijn gevoeliger voor rentewijzigingen; bij stijgende rentes kunnen hun koersen aanzienlijk dalen. Kortlopende obligaties bieden een beter beheersbaar renterisico en meer flexibiliteit om te profiteren van hogere rentes bij herbelegging. Bovendien bieden kortlopende obligaties momenteel aantrekkelijke rendementen, vergelijkbaar met of zelfs hoger dan die van langlopende obligaties, maar met minder risico. Deze defensieve benadering helpt om het kapitaal te beschermen tegen marktschommelingen en biedt tegelijkertijd een stabiele inkomstenstroom.
Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.
Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.