De vakantie komt eraan! Met 4 dochters acht ik de kans groot dat wij ergens op een marktje wederom een paar schelpenkettinkjes moeten kopen. Met wat onderhandelen zal dat voor tien euro vast lukken. Euro’s voor schelpen. Best apart wanneer je bedenkt dat 3500 jaar geleden in China je juist met deze kauri schelpjes kon betalen.
Schelpen
Het betaalmiddel heeft wereldwijd lang stand gehouden. Sterker nog, het schijnt dat je rond 1700 in de binnenlanden van Oeganda (ver van de kust) een slaaf kon kopen voor 2 schelpen. 150 jaar later en na de aanleg van wegen kostte eenzelfde slaaf maar liefst 1000 schelpen. Inflatie. Die was er toen en nu. Het ironische is dat de oorzaak vrijwel identiek is: het aantal betaaleenheden nam toe. Natuurlijk lachen wij er om dat de mensen van toen zo dom waren dat je met schelpen kon betalen. Maar denk je niet dat mensen 3500 jaar geleden ook het gevoel hadden modern te zijn en dat zij iets innovatiefs hadden uitgevonden, namelijk schelpen als ruilmiddel om het economisch verkeer te bevorderen? Over een paar honderd jaar worden wij met onze euro ook keihard uitgelachen door de mensen van dan. En terecht.
Vertrouwen
Een schelp heeft namelijk eigenlijk zelfs meer waarde dan onze euro. Die bestaat vaak niet eens uit meer dan een getal op de bankrekening is. Dit getal kan enkel worden aangewend voor transacties zolang er het vertrouwen is dat dit ‘bedrag’ waarde vertegenwoordigt. Ons geld is niet goud gedekt zoals vroeger en de waarde berust enkel op het vertrouwen dat wij aan de euro toekennen.
Vertrouwen in de euro
Zorgwekkend is dat het vertrouwen in de euro wereldwijd keihard daalt. Dat zie je op de valutamarkt. Of je de euro nou vergelijkt met een US dollar, Zwitserse Frank of Chinese Yuan, hij is fors gedaald. Zelfs de Roebel blijkt waardevaster. De euro is een munt zonder anker. Dat maakte ongebreidelde geldcreatie mogelijk waardoor in de afgelopen 15 jaar duizenden miljarden aan euro’s over de eurozone zijn uitgestrooid. En waar meer van is wordt minder waard. Dat geldt voor schelpjes en voor euro’s. Het tanende vertrouwen zal de euromunt als betaalmiddel uiteindelijk de kop kosten. Maar ik wil uw dag niet verpesten: betalen met schelpjes kon eeuwenlang.
Met vriendelijke groet,
Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.
Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.