De uitslag is bekend, 'election day' is achter de rug: Donald Trump keert terug als president, gesteund door de Republikeinen. Wat kunnen de gevolgen hiervan zijn voor uw beleggingsportefeuille? In deze nieuwsbrief bekijken we de mogelijke impact van de verkiezingsuitkomst op de financiële markten. Historisch gezien De grafiek hieronder laat de historische performance zien van de S&P500 index onder verschillende presidenten. De S&P500 index geeft de koers weer van de grootste 500 Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. |
Vooruitzichten
Trumps plannen voor verdere belastingverlagingen zijn positief voor Amerikaanse aandelen. Wanneer de winstbelasting wordt verlaagd, kunnen bedrijven meer van hun winsten behouden. Dit betekent dat er meer kapitaal beschikbaar komt voor investeringen, uitbreidingen, en mogelijk hogere dividenduitkeringen aan aandeelhouders. De lagere belastingdruk kan bovendien de netto winstmarges verbeteren, wat leidt tot een hogere winst per aandeel. Wanneer bedrijven meer winst maken, reageren beleggers vaak positief, wat kan leiden tot een stijgende aandelenkoers.
Ook heeft Trump aangegeven hogere importtarieven te willen invoeren. Dit kan opnieuw de inflatie aanwakkeren en dit zal waarschijnlijk het tempo van de renteverlagingen in Amerika vertragen. De hogere Amerikaanse rente zorgt ervoor dat de dollar sterker wordt ten opzichte van andere valuta.
Bij 1Vermogensbeheer hebben we een behoorlijke weging in Amerikaanse aandelen. We zien de vooruitzichten positief in. Een sterkere dollar zorgt voor extra rendement op Amerikaanse aandelen, omdat de waarde van deze aandelen, gemeten in euro’s, stijgt wanneer de dollar sterker wordt. Daarnaast verwachten wij dat de Amerikaanse aandelen in onze portefeuille onder het bewind van Trump goed zullen presteren. Voor Europa is het echter geen goed nieuws als Trump importtarieven doorvoert. Dit zet druk op de export naar de VS en beperkt de economische groei. Hier wordt bij het beheer van de portefeuille bij 1Vermogensbeheer rekening mee gehouden.
ASML
Een belangrijk risico voor bedrijven zoals ASML -een van de grootste spelers in de chipindustrie, gevestigd in Nederland- is de mogelijkheid van strengere exportbeperkingen, vooral als Trump zijn handelsbeleid aanscherpt. ASML loopt het risico te worden geconfronteerd met beperkingen op de export van technologie naar landen als China, die essentieel zijn voor de productie van halfgeleiders. Zo’n exportverbod zou de groeikansen voor ASML kunnen beïnvloeden, vooral in opkomende markten.
ASML is een van onze posities in de beleggingsportefeuille, met een gemiddelde aankoopkoers van €540. We hebben dit aandeel al geruime tijd in ons bezit, en ondanks de recente correctie heeft het ons een mooie winst opgeleverd. De toekomst van ASML ziet er veelbelovend uit, en ons vertrouwen in het bedrijf blijft groot. Door hun leidende positie en innovaties in de halfgeleiderindustrie, zijn we ervan overtuigd dat ASML een sterke en solide investering blijft. We kijken vol vertrouwen uit naar de verdere groei en ontwikkelingen van ASML.
Wij zien dus absluut geen redenen tot paniek. Sterker nog, wij kijken met vertrouwen uit naar de komende periode. Daarbij geloven wij in de kracht van consistentie en geduld.
Zoals Kenneth Fisher zegt: ‘Time in the market beats timing the market.’ De eerder getoonde grafiek bevestigt deze beleggingswijsheid. Juist in uitdagende tijden en wanneer de beurs volatiel lijkt, blijven wij gericht op stabiele groei en resultaten op de lange termijn.
Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.
Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.