Het is zover: er is een nieuwe bull markt aangebroken. Althans, conform de bekendste Amerikaanse graadmeter, de S&P 500. De index staat ruim 20% hoger dan op het dieptepunt van oktober 2022. Volgens de definitie is er dan sprake van een bull markt. Dit is echter een vertekend beeld.
Magnificent Seven
Vergeet FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) en MAMAA (Microsoft, Apple, Meta, Amazon en Alphabet). We hebben nu de ‘Magnificent Seven’: Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Meta, Tesla en Nvidia. Onlangs kwam Bank of America met deze benaming , waarna CNBC-beurscommentator Jim Cramer ermee aan de haal ging.
De ‘Magnificent Seven’, afgeleid van de zeven ‘revolverhelden’ van de bekende Westernfilm, trekken de kar. Samen zijn ze dit jaar goed voor een gemiddelde koerswinst van meer dan 50%. Deze selecte groep winnaars zit allemaal in dezelfde hoek: kunstmatige intelligentie (AI) en Tech. De AI-revolutie heerst, maar trekt niet elk bedrijf uit het slop. Wanneer je de S&P 500 berekent zonder de Magnificent Seven, blijkt de index nauwelijks te zijn gestegen. Dit geeft de relatieve zwakte weer van de S&P 500. Als de ‘AI-fantasie’ afzwakt zal de brede index dit heel moeilijk kunnen compenseren.
Vertekende graadmeter
De S&P 500 index geldt vanwege zijn brede samenstelling als een barometer voor de Amerikaanse economie, maar de stijging van dit jaar zegt weinig. Door de koerswinsten van de monopolistische ‘Magnificent Seven’ neemt het gewicht in de Amerikaanse hoofdgraadmeter steeds verder toe. Inmiddels bepalen die 7 aandelen ruim een kwart van de index. De laatste keer dat er sprake was van zoveel concentratie binnen de index was net vóór de internetbubbel.
De term bull markt is momenteel dan ook erg misleidend: weliswaar noteert de S&P 500 dit jaar een uitstekende koerswinst van ongeveer 15%, maar als we kijken naar de S&P 500 Equal Weight Index, waarin alle aandelen even zwaar meetellen, is deze slechts met ongeveer 4% gestegen. Met andere woorden: De ‘andere’ 493 fondsen in de S&P 500 hebben dit jaar per saldo weinig gedaan
Dichter bij huis
In Nederland zijn ASML, ASMI en Besi de voornaamste bedrijven die meeliften op de huidige AI-ontwikkelingen. Toch is de AEX index een ander verhaal. ASML is inderdaad het zwaarstwegende fonds in de index, maar daarachter zitten Shell en Unilever. Qua sectorverdeling heb je met de AEX, die maar 25 fondsen bevat, zelfs een beter gediversifieerde index dan wanneer je de S&P 500 koopt, waarin dus 500 namen staan. Ook voor de Stoxx 600, de brede Europese tegenhanger van de S&P 500, geldt dat het concentratierisico veel geringer is. Daar heeft de top vijf een gewicht van nog geen 13%. Bovendien biedt die, met Nestlé, ASML, Novo Nordisk, LVMH en Astra Zeneca, beduidend meer spreiding.
Het is dan ook terecht dat veel analisten enthousiaster zijn over de potentie van Europese- dan over Amerikaanse aandelen. De Magnificent Seven worden voor dertig tot ruim tweehonderd keer de winst verhandeld, terwijl de koers-winstverhouding voor de S&P 500 op ruim 19 staat. Bij de Stoxx 600 is die multiple maar 12. Deze is sinds de kredietcrisis niet meer zo goedkoop geweest.
Bij 1Vermogensbeheer applaudisseren we daarom niet voor de oogwaarschijnlijke bull markt in de VS, maar omarmen wel de aantrekkelijk geprijsde aandelen op het Europese continent. Want laat die index nu ook net aan de vooravond van een nieuwe bull markt staan.
Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.
Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.