Wat is risico? Het antwoord zal afhankelijk zijn aan wie en in welke periode u het vraagt. In 1999 betekende risico niet het risico om geld te verliezen, het betekende minder geld verdienen dan iemand anders. Waar veel mensen bang voor waren, was dat ze iemand spraken die nog sneller en nog meer rendement maakte dan zij zelf door het verhandelen van internet-aandelen. Een aantal jaar later, in 2002, associeerden diezelfde mensen risico met het feit dat aandelenmarkten kunnen dalen tot nul.
Hoewel de betekenis van risico bijna net zo wispelturig lijkt te zijn als de beurs zelf, heeft risico enkele permanente eigenschappen. Beleggers die de grootste risico’s nemen en het meeste rendement behalen in een bullmarkt (stijgende markt) zijn bijna altijd degenen die het meeste verliezen in een bearmarkt (dalende markt), welke onvermijdelijk volgt. Een recent voorbeeld hiervan zijn de populaire ‘’ARK’’ ETF’s van Cathie Wood. Koersstijgingen leken oneindig te zijn. Cathie Wood realiseerde rendementen van 40% per jaar en werd door menigeen ‘’de Warren Buffet van de 21ste eeuw’’ genoemd. Nu, ongeveer een jaar later, is de koers van de populairste ETF ‘’ARK-K’’ gehalveerd.
Wanneer beleggers op korte termijn ‘gelijk’ hebben raken ze geneigd nog meer risico te nemen, omdat hun zelfvertrouwen stijgt. En wanneer deze groep beleggers eenmaal geld verliest nemen zij nog wildere gokken om deze verliezen zo snel mogelijk goed te maken. Het doet denken aan een casinogokker die wanhopig zijn inleg verdubbelt na elke verloren weddenschap. In veruit de meeste gevallen loopt dit slecht af.
Het is geen wonder dat, toen Warren Buffet gevraagd werd hoe je vermogen opbouwt, hij antwoordde: ''door niet te verliezen''.
Stelt u zich voor dat u een aandeel in portefeuille heeft waarvan u denkt dat het 10% per jaar kan stijgen, zelfs als de markt gemiddeld met 5% per jaar stijgt. Helaas bent u zo enthousiast dat u een te hoge prijs betaalt voor het betreffende aandeel, waardoor het aandeel het eerste jaar 50% van zijn waarde verliest. Zelfs als het aandeel vervolgens wel stijgt met de verwachte 10% (2x zoveel als de markt!) duurt het meer dan 16 jaar om de markt weer in te halen - simpelweg omdat u in het begin te veel heeft betaald.
Kansen en waarschijnlijkheden
Geld verliezen is een onvermijdelijk onderdeel van beleggen. Iedere belegger verliest wel eens geld op de beurs. Er is weinig tot niks wat u hieraan kunt doen. Wel moet u de verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat u nooit het grootste gedeelte van uw geld verliest. Bij het nemen van beslissingen moeten de kansen op positief resultaat groter zijn dan 50%. De toekomst valt immers niet te voorspellen. U moet zich dus niet alleen richten op de correcte uitvoering van uw analyse, maar ook op impact van mogelijke verliezen als uw analyse onjuist blijkt te zijn - want zelfs de beste analyses pakken niet altijd goed uit.
Conclusie
De kans dat u op een bepaald moment in uw beleggingsleven ten minste één fout maakt, is vrijwel 100%, en dit ligt in de meeste gevallen buiten uw controle. Het hoort bij beleggen. Echter heeft u wel controle over de gevolgen als u ongelijk heeft. Deze controle heeft u doordat u simpelweg spreiding aan kunt brengen binnen uw portefeuille, waarmee u het (specifiek) risico van uw portefeuille automatisch verlaagd.
Internet-aandelen
Veel 'beleggers' investeerden in 1999 bijna al hun geld in internet-aandelen. Uit een online-enquête van het Amerikaanse Money Magazine bleek destijds dat bijna een tiende van de gevraagden ten minste 85% van hun geld in internetaandelen had belegd. In de overtuiging dat zij de waarschijnlijkheden kenden om gelijk te hebben, deden ze niets om zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van ongelijk hebben. De gevolgen waren desastreus. Hedendaags ontwikkelt zich een zelfde situatie onder investeerders.
Wees verstandig
Beleg niet als de internetbelegger van toen, maar wees verstandig. Verdeel uw geld gelijkmatig over minimaal 20 verschillende posities. Let daarbij goed op spreiding over verschillende sectoren en regio’s om het risico op een verlies met blijvende impact te minimaliseren. Doe als Warren Buffet en start met regel 1: verlies niet. Winst volgt dan vanzelf.
Met vriendelijke groet,
Laurens Tabak
Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.
Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.