MEGA

Make Europe Great Again!

28 februari 2025

Na een mooie start van het beursjaar 2025 zijn de financiële markten wat onrustig de laatste weken, gedreven door geopolitieke spanningen. Het zal u niet ontgaan zijn dat Donald Trump opnieuw handelstarieven invoert en dat zijn houding naar Europa significant is veranderd. Dit heeft geleid tot marktvolatiliteit en dat hebben beleggers lang niet gezien. Misschien zijn we zelfs wel wat verwend geraakt. 

De MSCI World Index, een maatstaf voor wereldwijde aandelen, daalde in twee weken circa 7% vanaf de topniveaus. Vooral de daling van Amerikaanse aandelen had impact. Deze aandelen wegen voor 65% in de MSCI World en daalden ruim 8,5%. Europese aandelen bleven nagenoeg onveranderd. 

Bij 1Vermogensbeheer beleggen we traditioneel vrij veel in Europese aandelen. Naast lokale aandelen en holdings, hebben we ook een substantieel deel geïnvesteerd in de Eurostoxx 600 ETF, met daarin Europa's grootste bedrijven. 

Van 'Green Deal' naar 'MEGA Deal'

'Amerika innoveert, China kopieert en Europa reguleert', de Amerikaanse vice-president JD Vance herhaalde het meermaals tijdens zijn bezoek aan het "oude continent" Europa. Vance las ons Europeanen stevig de les. We reageerden als door een wesp gestoken. Maar opmerkelijk genoeg heeft Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese commissie) in haar toespraak  inderdaad toegegeven dat Europa zich vaak te veel met regelgeving en te weinig met innovatie bezighoudt. En het is juist innovatie die groei te weeg brengt.

Helpen Donald Trump en JD Vance Europa onbewust om sterker te worden? 

Er lijkt namelijk een duidelijke verandering van toon merkbaar tussen de eerste en tweede Commissie-Von der Leyen. Waar de eerste Commissie vol inzette op de "Green Deal" en klimaatneutraliteit tegen 2050 als ultiem doel had gesteld, spreekt de tweede Commissie nu over de "Clean Industrial Deal". Een gemeenschap waarin vergroening en industriële concurrentiekracht hand in hand moeten gaan. Dit wijst op een pragmatische en minder dogmatische koers van de Europese Commissie. Europa streeft weer naar groei.

Europa lijkt wakker geworden

Er zijn nog steeds veel waardevolle gezonde bedrijven in Europa. Echter zie je op de beurs ook dat beleggers minder vertrouwen hebben in de innovatiekracht van Europese bedrijven in vergelijking tot Amerikaanse bedrijven. Europese bedrijven krijgen op de beurs een significant lagere waardering.

MEGA 2

Bovenstaande grafiek laat zien dat Europese aandelen momenteel slechts 0,6 keer de gemiddelde waardering van een Amerikaans aandeel krijgen. Voorheen lag deze verhouding tussen 0,75 en 0,90. Europese aandelen zijn dus standaard wat 'goedkoper' dan Amerikaanse, maar sinds 2022, (de start van de oorlog in Oekraïne) bleven Europese aandelen nog verder achter.

Europese aandelen kunnen profiteren van MEGA. Zullen wij Trump uiteindelijk dankbaar zijn?

Vrede in Oekraïne

En zo komen we bij het derde punt waarbij Trump Europa van dienst zou kunnen zijn. Het zag ernaar uit dat hij de oorlog in Oekraïne tot een einde kon brengen in afzienbare tijd. Het bizarre is echter dat gesprekken vooral gevoerd werden met Rusland. De VS nodigden pas later Europa en Oekraïne uit. Waarschijnlijk omdat Europa niet als eenheid optreedt. 

Afgelopen weekend hebben we gezien hoe de uiteindelijke gesprekken met Oekraïne volledig ontploften, terwijl eigenlijk alles gereed was voor een deal. Oekraïne staat met de rug tegen de muur en kan alleen met dankwoorden en grondstoffen Trump voor zich terugwinnen en hopen op een zo goed mogelijke uitkomst. 

Oekraïense mineralen

Uiteraard is Donald Trump geen vredesduif. Hij is een zakenman pur sang en handelt alleen uit eigen belang. Om vrede te krijgen, zal Oekraïne haar mineralen en zeldzame aardmetalen aan de Amerikanen moeten verkopen tegen een voor Trump zo goed mogelijke deal. Wie de kaarten echt in handen heeft, is de VS. Eerlijkheid dient gezegd te worden dat Oekraïne dit nooit op eigen kracht kan doen. Ook niet met Europa. De woorden van toekomstig bondskanselier Merz dat hij 'whatever it takes' zal doen om Europa te bewapenen en zelfstandig te acteren, veranderen daar weinig aan. Oekraïne heeft de VS nodig. 

Bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat dit toch een win-win kan worden. Niet alleen voor de VS, maar zelfs voor Europa, dat zo gemakkelijker toegang krijgt tot mineralen en schaarse grondstoffen en ook nog dichtbij huis.

MEGA 3

Energieprijzen

Als er vrede komt in Oekraïne, zou dat een belangrijke economische handicap van Europa kunnen wegnemen, de veel hogere energieprijzen in vergelijking met de VS, waar olie en gas volop voorhanden zijn. Voor de oorlog was Europa sterk afhankelijk van goedkope olie en gas uit Rusland. Hoewel een volledige terugkeer naar de vroegere situatie onwaarschijnlijk is, zou een vredesakkoord wel kunnen leiden tot een gedeeltelijke hervatting van de Russische energie-export naar Europa. Dit zou de energieprijzen verlagen met lagere inflatie tot gevolg.

Een lagere inflatie geeft de Europese Centrale Bank meer ruimte om de rente te verlagen, wat gunstig zou zijn voor de economische groei en de waardering van Europese aandelen. Met andere woorden, vrede in Oekraïne zou niet alleen geopolitieke stabiliteit brengen, maar ook een positieve impact kunnen hebben op de Europese economie.  

MEGA 4

De ontwikkeling van de ECB-rente

De ECB heeft al min of meer aangekondigd dat de rente in de volgende maanden zal dalen richting 2%. Een einde aan de oorlog in Oekraïne vergroten de kansen op een verdere rentedaling. In de grafiek zien we dat de rente op een zeer laag niveau stond bij het begin van de oorlog in Oekraïne. Een extreem lage rente zoals voor de oorlog is zeer onwaarschijnlijk.   

Defensie uitgaven
Een andere bijkomendheid van de Trump-Vance-doctrine is het feit dat Europa in de toekomst zelf zal moeten instaan ​​voor de vredestroepen in Oekraïne en voor de verdediging van Europa. Dit houdt in dat de defensie uitgaven stevig zullen toenemen van nu gemiddeld 2% naar de verwachting van 3.5% van het bbp. 

De meest opvallende ommekeer vindt plaats in Duitsland waar na de verkiezingen er bij alle partijen een consensus groeit om de traditionele beperking van het begrotingstekort te laten varen voor meer investeringen in defensie. Beoogd bondskanselier Merz gaat voorop in deze strijd en spreekt met zijn 'whatever it takes' klare taal. Dit is niet alleen goed nieuws voor de defensie industrie maar zal ook een boost geven aan de totale economie in Duitsland.  

MEGA
Als we de verschillende onderwerpen van MEGA (Make Europa Great Again) samenvatten komen we op het volgende:  

  • Minder regelgeving
  • Meer pro-business sentiment in de Clean Industrial Deal
  • Einde aan de oorlog in Oekraïne met goedkopere grondstoffen
  • Meer investeringen in defensie en;
  • De Europese Centrale Bank die de rente verder kan verlagen 

Voor 1Vermogensbeheer is er reden genoeg om aan te nemen dat Europese aandelen hun extreme onderwaardering ten opzichte van de Amerikaanse aandelen verder kunnen inlopen.

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by