Je persoonlijke ervaringen met beleggen worden gevormd door 0,01% van wat er in de wereld gebeurt, maar bepalen wel voor 80% hoe je denkt dat de beleggingswereld werkt.
Het is dus nogal bepalend in welke periode je je eerste stappen op de beurs zet. Een voorbeeld: in 1999 vond men het een risico dat je minder geld verdiende dan iemand anders. Een aantal jaar later, in 2002, associeerden diezelfde mensen risico met het feit dat aandelenmarkten flink kunnen dalen. Wanneer mensen mij vragen of dit het juiste moment is om te beleggen, antwoord ik steevast: liever gisteren dan vandaag. Daarbij een aanvulling: niet alles in één keer! Maar dat is een tegenstrijdige toevoeging.
Inrichting portefeuilles
Bij 1Vermogensbeheer richten we beheerportefeuilles voor onze cliënten gefaseerd in. Door gespreid in de markt te stappen op vooraf vastgestelde momenten voorkom je dat je op een slecht moment aankoopt. In theorie koop je op slechte én op goede momenten. Een vorm van risicomanagement die zorgt voor comfort. De consequentie is echter wel dat het gedeelte dat nog niet is belegd niet zal renderen. Het staat stil op de spaarrekening, in plaats van dat het gisteren - of desnoods vandaag - is belegd.
Beleggersdilemma
Wat is nou wijsheid: alles in één keer beleggen, of de inleg spreiden om het risico op een slecht instapmoment te verkleinen? Een waar beleggersdilemma. Hoeveel rendement levert één grote belegging versus hetzelfde bedrag verdeeld over een periode van bijvoorbeeld twaalf maanden op?
Onderzoek toont aan dat het in ongeveer 80% van de gevallen beter is om alles in één keer (‘lumpsum’) te beleggen. De spreider doet het gemiddeld 3,7% slechter dan de lumpsumbelegger. Hoe langer de horizon, hoe slechter de prestaties: duurt het vijf jaar voor je alles hebt belegd, dan loop je zelfs 17% mis.
Soms werkt de ‘rules based’ spreidingsstrategie beter, namelijk gedurende periodes dat de beurzen rood kleuren. De praktijk leert echter dat beurzen het merendeel van de tijd groen zijn. De kans dat je rendement misloopt is dus groter als je gespreid instapt. De keuze om alles in één keer te beleggen is dus de meest rationele. Maar hier verschuilt het probleem: beleggen is geen rationele aangelegenheid.
Spreidingsstrategie
Financieel verlies kan emoties zoals verdriet, woede en angst oproepen. Die zorgen ervoor dat beleggers soms irrationeel handelen. Alleen al het idee van mogelijk verlies kan men doen besluiten te verkopen. Wie zijn inleg in rap tempo gedeeltelijk ziet verdampen verkoopt en keert de beurs mogelijk voorgoed de rug toe. Een papieren verlies kan dan een werkelijk verlies worden en toekomstig rendement verleden tijd. De spreidingsstrategie is een manier om jezelf daartegen in bescherming te nemen.
Wees als belegger vooral niet bang om op het verkeerde moment in te stappen. Voor wie gevoelens van bijvoorbeeld spijt en angst wil voorkomen is het verstandiger om gespreid in te stappen en de prijs voor gemoedsrust (die 3,7%) wél te betalen. Het belangrijkste orgaan bij beleggen is immers de maag, niet de hersenen, aldus Warren Buffet. Uiteindelijk is de beste strategie er een die zorgt voor een goede nachtrust.
Met vriendelijke groet,
Laurens Tabak
Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.
Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.