Hetportretbureau  PB 5042

Herstel na corona

15 september 2020 - Jim Tehupuring

Het is september 2020 en we hebben alweer twee derde van het jaar achter de rug. In de reële wereld, maar zeker ook op de financiële markten kunnen we gerust stellen dat 2020 een jaar van uitersten is. 

Terwijl de wereld in de greep van Covid-19 was daalden beurzen in het eerste kwartaal in een niet eerder vertoonde snelheid tot wel 35%. En hoewel beurzen nog lang niet op pre-corona niveaus zijn was het herstel in het tweede kwartaal krachtig. Met hulp van een ruim monetair beleid (centrale banken en overheden die de economie met extra geld stimuleren), beter dan verwachte bedrijfscijfers in het tweede kwartaal en groeiende hoop op een corona vaccin stabiliseren financiële markten in het derde kwartaal.

Een crisis doet sectoren schuiven
Hoewel de rust teruggekeerd lijkt te zijn in ons maatschappelijk leven en in de economie, is het onmiskenbaar dat corona veel heeft veranderd. Sectoren zoals de horeca, luchtvaart, entertainment, energie en retail vastgoed hebben het zwaar. Ook banken zijn hard getroffen. Op korte termijn verwachten we daar geen verandering in. 1Vermogensbeheer mijdt deze sectoren dan ook in uw beleggingen.

Anderzijds zijn er sectoren die hebben geprofiteerd van de pandemie. De technologie sector springt daarbij het meest in het oog. De ‘tech trend’ was al groot, maar deze is versneld door corona. Aandelen als ASML, Takeaway.com, Microsoft, Mastercard, Naspers (Tencent) en Softbank (Alibaba) profiteren hiervan.

Daarnaast hebben we focus op corona resistente aandelen: bedrijven die genoeg cash op de balans hebben waarmee een crisis of eventuele tweede coronagolf wordt doorstaan. Dit brengt stabiliteit.

Waar meer van is wordt minder waard
Het zeer ruime monetaire beleid heeft gezorgd voor inflatie-angst onder beleggers. Hoe meer geld er in omloop wordt gebracht, hoe minder je er op den duur mee kunt kopen. Daarom gaat onze voorkeur uit naar bedrijven met pricing power. Dit zijn veelal marktleiders die indien nodig hun prijzen kunnen verhogen en zo de inflatie kunnen bijbenen.

Een ander antwoord op inflatie betreft de opname van edelmetalen in uw portefeuille. Naast een vorm van diversificatie worden edelmetalen gezien als een betrouwbare bescherming tegen inflatie. Goud en zilver zijn door middel van ETF’s (trackers) met fysieke replicatie opgenomen in uw portefeuille.

Vooruitblik
Bijna dagelijks wordt ons gevraagd wat onze voorspellingen zijn voor de laatste maanden van 2020. U zult begrijpen dat dit misschien wel de moeilijkste vraag is voor ons als vermogensbeheerder. Ervaring leert ons ook dit jaar weer dat juist de onzekere variabelen vaak de grootste impact hebben op de financiële markten. Wij beleggen omdat we vertrouwen hebben in de lange termijn toekomst en kijken verder dan enkel de komende maanden.

Kijken we echter met een rationele blik naar de huidige economische situatie dan is het sentiment voorzichtig optimistisch. Er zijn een aantal belangrijke thema’s die het verloop van de beurs (mede)bepalen: 

1. Tweede golf coronabesmettingen
Na een periode van warm weer en strenge overheidsmaatregelen is het aantal besmettingen teruggelopen. We houden er rekening mee dat het aantal besmettingen weer kan oplopen bij slechter weer of bij een versoepeling van maatregelen.

2. Amerikaanse presidentverkiezingen
In november gaan de Amerikanen naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. President Trump zal er alles aan doen om zijn kans op herverkiezing te vergroten. Tot nu toe heeft Trump zijn populariteit gekoppeld aan economische indicatoren zoals de werkloosheid en de stand van de beurs. Trump zal zoeken naar maatregelen die op korte termijn zorgen voor een positieve stemming op de beurzen. En hoewel we vraagtekens kunnen zetten bij zijn herverkiezing, het zal beurzen goed doen.

3. (Verdere) steunmaatregelen
Welke verdere maatregelen nemen overheden? De grootte van steunpakketten zijn van enorm belang voor de economie.

4. Lage rente
Beleggers blijven te maken hebben met een langdurige lage rentestand. Centrale bankiers hebben meermaals aangegeven hier de komende jaren geen veranderingen in door te willen voeren. De risicobereidheid onder beleggers neemt hierdoor toe, waardoor de vraag naar aandelen blijft toenemen.

In de praktijk
De stabiliserende omgeving biedt ruimte voor kansen, maar tegelijkertijd houden we een scherp oog voor de risico’s. We voelen ons comfortabel met de vermogensverzekering met put opties en houden een iets grotere cashpositie aan. Vanzelfsprekend houden we uw portefeuille iedere dag in de gaten.

Bijstortingen en portefeuilles van nieuwe klanten richten we zoals altijd stap voor stap en in overleg met u in.

952e7284a2a3ca7aae7a7f285446c20e84405779 pexels daria shevtsova 705674

Andere blogs bekijken?

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten en wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan gerust. Wij hebben geen keuzemenu en staan u direct te woord.

Liever mailen? Binnen een werkdag heeft u een reactie van ons.

Website   blokken foto   1x1   5

© This website is build by