DE TELEGRAAF COLUMN

Wake up call

21 Aug 2021 — Jim Tehupuring

Responsive image

Donderdag viel de AEX Index gedurende de beursdag 2 procent omlaag. Enkele aandelen liepen zelfs 5 procent averij op. Na de permanente stijging van het afgelopen jaar, waren we bijna vergeten dat beurskoersen ook kunnen dalen.

Op zo’n moment ontstaan de vraagtekens weer: gaat de Amerikaanse centrale bank stimuleringsmaatregelen afbouwen? Hoe gevaarlijk is de Delta-variant? En legt de Chinese overheid nog meer sectoren aan banden wat tot groeivertraging leidt? Het maakt veel beleggers angstig en zij die op korte termijn impulsen handelen, verkopen wellicht in paniek. Dat kan voor verdere daling zorgen.

Daarnaast bestaat de vraag die doorlopend geldt: is de aandelenmarkt niet te hard gestegen en zijn aandelen niet veel te duur? Juist dit houdt veel mensen tegen om uberhaupt geld te investeren op de beurs. Want wat als er een echte correctie komt? Het antwoord is simpel: dat kost dan geld. Om het nog erger te maken: die correctie gaat komen.

Beleggen doe je echter niet omdat je denkt te kunnen voorspellen of de beurs de komende maanden zal stijgen of dalen, maar vanuit een overtuiging. De overtuiging dat een economie op termijn altijd groeit, doordat de mens dankzij innovatie steeds efficiënter produceert. Wie (via de beurs) investeert in bedrijven zal daarvan profiteren. Maar tegenover dat rendement staat ook risico. Het risico dat het tijdelijk minder gaat. Dat is nu zo, was 25 jaar geleden zo en het gold ook voor de belegger die in 1606 aandelen VOC kocht. Dit marktrisico openbaarde zich afgelopen week kortstondig in milde zin.

Wie bang is om te verliezen heeft op de beurs niets te zoeken en accepteert zonder zeuren het risicovrije rendement van de spaarrekening. Ook als die negatief is. Wie echter bereid is de mentale pijn van koersverlies te accepteren en over een huishoudboekje beschikt dat financiële schokken van de beurs aankan, zal hiervoor op termijn met winst beloond worden. Zonder het risico van daling zou er immers geen rendement zijn. Dat rendement is namelijk niets anders dan de compensatie voor het gelopen risico.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.be
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement