DE TELEGRAAF COLUMN

Permanente zelfkastijding?

29 May 2021 — Jim Tehupuring

Responsive image

Afgelopen week schoof ik aan bij RTLZ. De andere gast was hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Zo leer je nog eens wat. Want waar we denken dat beleggingsbeslissingen op rationele basis worden genomen, blijkt dat het een bezigheid is waar heel wat emoties bij vrijkomen. Ik weet nu dat in onze linkerhersenhelft de insula ligt, een gebied dat betrokken is bij emotie. Meer specifiek, het voorste gedeelte speelt een rol bij pijn. Emotionele pijn die zelfs kan omslaan in lichamelijke pijn. En waarvan krijgt een belegger pijn? Inderdaad, van verlies.

De uitleg van de breinprofessor was voor mij extra confronterend. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een belegger altijd verliest. Het verliesgevoel begint al voordat je ook maar een euro op de beurs hebt geïnvesteerd. Er bestaat een mooie term voor: FOMO: Fear of missing out. De angst dat jouw buurman ergens aan meedoet en zo geld verdient, maar jij niet. Het is de reden waarom hele straten meespelen met de Postcodeloterij. Het zal je immers maar gebeuren dat de buren Gaston op de stoep hebben staan, maar jij niet. Actueler in die context is de cryptohype; iedereen lijkt te verdienen aan stijgende koersen, dus doe je ook maar mee.

Velen hebben bij hun eerste echte aankoop weer een verliesgevoel, doordat ze reeds een deel van de stijging hebben gemist. Met een beetje geluk stijgen de koersen verder, maar ook dan bekruipt je weer de pijn van verlies: je had veel meer moeten kopen. De afgelopen weken halveerden cryptokoersen. Dat is echte pijn. Ook voor degenen die al eerder op lagere koersen instapten. Waren ze maar uitgestapt. Pijn. Wat je ook doet, achteraf had het altijd beter gekund. En daarmee is beleggen eigenlijk een stukje permanente zelfkastijding.

Maar, accepteer je deze pijn, dan zijn er mooie mogelijkheden. Sinds de start van de Nederlandse AEX Index in 1983 waren er 9 jaren waarin de beurs per saldo daalde. Je mag er dus van uit gaan dat na 4 jaren beleggen je aandelenportefeuille waarschijnlijk heus een jaartje in waarde daalde, maar per saldo steeg. Op lange termijn zul je altijd het geluk van die verstandige investeringsbeslissing ervaren. Want als ik goed heb opgelet, leidt dat langjarige rendement tot de aanmaak van dopamine. Dat geeft een gevoel van geluk en tevredenheid.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.be
dienstverleningsdocumenten· brochure · privacyregelement