DE TELEGRAAF COLUMN

Passief inkomen

15 Nov 2021 — Jim Tehupuring

Responsive image

‘Jim wat ben je toch een sukkel’, dacht ik afgelopen week. Werken is namelijk voor hele domme mensen. Zoals ik blijkbaar.

Op het sociale medium Instagram stuitte ik op zelfbewuste dertigers die ‘passief inkomen’ promootten. Ondersteund door selfies (waarop ze danwel genoten van een cappuccino danwel blootvoets over het strand wandelden), vertelden ze mij dat dit het moment was om te kiezen voor financiële vrijheid. Dat klonk goed! En deze mensen zagen er super happy uit!

Geen wonder overigens, want stuk voor stuk claimen ze rustig €100.000 per jaar te verdienen. Zonder ook maar iets te hoeven doen! Het toverwoord: passief inkomen. De een vertelde de overwaarde van haar huis te hebben benut om een appartement voor de verhuur te kopen. Dat ging zo goed dat er een vakantiehuis (uiteraard voor de verhuur) kon worden gekocht. De volgende kon zich dat niet permitteren, maar he! Wie nog niet rijk is, moet slim zijn: je kunt je huis toch verhuren als locatie voor vergaderingen of fotoshoots? Daarnaast is beleggen natuurlijk een hele makkelijke manier om doorlopend geld te verdienen. Wel spreiden, maar dan heb je zo duizend euro per maand. Een website bouwen met zogenaamde affiliates (betaalde doorverwijzingen) is ook goudgegarandeerd. Tel daarbij op de winst van die crypto-app waarbij robots voor jou handelen en het is aannemelijk dat je nooit meer hoeft te werken. Je kunt gaan doen wat jij echt wilt.

Een ding hadden deze ‘finfluencers’ allemaal gemeen. Via hun site kon je een masterclass boeken, het e-book aanschaffen of een coachinggesprek inplannen. Voor een schappelijk bedragje delen ze al hun geheimen met jou op de weg naar financiële vrijheid. U voelt ‘em al aankomen, dat is waarschijnlijk het echte verdienmodel.

Iets als passief inkomen bestaat heus, maar is voor weinigen weggelegd. In het huidige laagrenteklimaat moet je namelijk al behoorlijke risico’s nemen om een gemiddeld rendement van 5-6% te kunnen realiseren. Rekeninghoudend met belastingen en inflatie heb je dan wel een miljoentje of 3 geïnvesteerd vermogen nodig om jaarlijks een ton te kunnen uitgeven. Ik heb niks te klagen, maar heb geen €3 miljoen liggen. Voor mij blijft het voorlopig werken. Net zoals die finfluencers.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.be
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement