DE TELEGRAAF COLUMN

Het jaar dat de rente steeg

24 Dec 2022 — Jim Tehupuring

Responsive image

‘Let op: Geld lenen kost geld’. Zo luidt de waarschuwingsslogan. Je moet rente betalen. En dat is logisch. Wie jou geld uitleent kan immers een tijd niet over zijn geld beschikken, heeft ondertussen last van inflatie en loopt bovendien het risico op wanbetaling. In ruil voor die nadelen is er een voordeel: rente.

De rentemarkt is echter jarenlang verstoord geweest. Het beleid van centrale banken zorgde voor historisch lage rentes en geld lenen was spotgoedkoop. Zo kon de Nederlandse Staat gratis geld lenen. Ze kregen zelfs geld toe. Er waren blijkbaar volop partijen die graag rente betaalden om hun geld ‘veilig’ uit te kunnen lenen aan de overheid. Later zullen we zeggen: hoe bizar was dat!

Wie vorig jaar een huis kocht met hypotheek betaalt wel rente, maar die is met 1,5 procent nagenoeg verwaarloosbaar. De componenten tijd, inflatie en risico leken jarenlang niet relevant. Dat veranderde in 2022. De rente explodeerde: Amerikaanse rentes stegen van nul naar vijf, De Nederlandse Staat moet over leningen drie procent betalen en wie z’n droomhuis financiert krijgt vier procent rente voor z’n kiezen. Dan is die hypotheek van €500.000 ineens wel heel duur. Geen wonder dat de vraag naar woningen afneemt, huizen langer te koop staan en prijzen dalen. De rentestijging zorgt er ook voor dat ‘groeibedrijven’ die zich diep in de schulden staken om hard te kunnen groeien het ineens zwaar hebben. Ze zullen snel moeten overschakelen op winstgevendheid om muitende geldschieters tevreden te stellen. Ontslaggolven of zelfs faillissementen als gevolg van hogere rentes zijn voor de hand liggend.

Toch is dit een hele gezonde correctie. In de huizenmarkt, onder bedrijven en onder beleggers. Daar heeft de correctie namelijk al plaatsgevonden. Obligatiebeleggingen (leningen) zijn door de extreme rentestijgingen nog nooit zo hard gedaald als afgelopen jaar.

Hoewel de marktdalingen voor sommigen heel vervelend zijn, ben ik er blij mee. Nul procent rente is niet gezond. Drie tot vier procent wel. Wanneer geldlenen daadwerkelijk geld kost leidt dat tot beter overwogen beslissingen en het levert geldverstrekkers een passendere vergoeding. En obligaties in de beleggingsportefeuille? Die zijn nu weer uitermate interessant.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.be
dienstverleningsdocumenten· brochure · privacyregelement