DE TELEGRAAF COLUMN

Fed-voorzitter Powell krijgt tweede termijn

27 Nov 2021 — Jim Tehupuring

Responsive image

Kent u Tino Martin? Ik gok dat wanneer je dit aan 10 willekeurige voorbijgangers vraagt er daarvan misschien wel 9 weten wie hij is. Vraag dezelfde mensen of ze Jerome Powell kennen en ik ben al blij als 1 persoon die naam wat zegt.

Jerome Powell is de voorzitter van de Federal Reserve. Het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten. In die functie stuurt hij de grootste economie ter wereld, dicteert de financiële markten en is een van de meest invloedrijke mensen op aarde. Toch kennen weinigen hem. Ik vind dat best bijzonder.

Donald Trump benoemde Powell begin 2018 voor vier jaar als Fed-voorzitter. In februari zou het erop zitten. President Biden kondigde echter afgelopen maandag aan Powell voor een tweede ambtstermijn te benoemen. Ogenschijnlijk niks belangrijks, want hoewel deze krant er over schreef, repten vrijwel alle andere publieke media er met geen woord over. Ze waren vast te druk met Covid, rellen en de ergernissen tussen OMT en het demissionair kabinet.

Dat terwijl het juist Jerome Powell was die direct na de uitbraak van Covid-19 met een enorme set aan maatregelen kwam om de economie te redden. Hij verlaagde de rente in een klap tot vrijwel nul en bracht maandelijks $120 miljard in omloop om een zware recessie het hoofd te bieden. Met succes zo is gebleken: de Amerikaanse economie draaide van 9% economische krimp naar 5% economische groei nu. De werkloosheid piekte op 15%, maar ligt inmiddels op een gezonde 4,8%. Om een beetje in Tino Martin’s songteksten te blijven: na dit alles heeft Jerome Powell wel wat meer verdiend.

Toch liggen er de komende tijd ook hele grote uitdagingen voor Powell. Het economisch herstel gaat namelijk gepaard met een verstoorde toeleveringsketen, tekorten en fors oplopende inflatie. Waar de geldontwaarding in Europa nog 4,1% is, ligt de inflatie in de Verenigde Staten op een torenhoge en gevaarlijke 6,2%. Alleen daarom al is het goed dat Jerome Powell voorzitter van de Fed blijft. Die hoge inflatie is een gevolg van het gevoerde beleid. Het is nu aan hem om ook dat probleem gecontroleerd op te lossen en de kernpeilers van de Fed (inflatie, economische groei en werkgelegenheid) naar gezonde niveau’s te brengen.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer©

Nieuwe 's-Gravelandseweg 27

1405 HK Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.be
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement